Čudesni napitak kombuha, nastaje udruženim delovanjem određenih bakterija i kvasca. Pravi je eliksir koji obnavlja narušenu vitalnost organizma. Ovaj napitak poznat je i veoma cenjen u Kini već više od 2000 godina, odakle je prvo prenet u susedne Koreju i Japan, da bi se kasnije proširio po celom svetu.
Njegovi mikroorganizmi mešaju se sa belim šećerom koji prerađuje mešavinu zelenog i crnog čaja ( bitno je da se koristi i zeleni čaj, zbog svog izrazito korisnog delovanja na organizam) , da bi se fermentacijom stvorio kombuha napitak. Osim vrlo prijatnog osvežavajućeg kiselkastog ukusa, pravilno pripremljen kombuha napitak je i lekovit. On sadrži prirodno stvoreni ugljendioksid koji za 30-50 % ubrzava regeneraciju i obnavljanje tkiva. Glukoronska kiselina iz tog napitka vezuje toksične materije. Glukoronska kiselina jača hrskavice i vezivno tkivo. Od velike je koristi za poboljšanje stanja zglobova i kičme. Mlečna kiselina iz kombuhe je od velike koristi za normalizaciju i održavanje crevne mikroflore i za normalizaciju pH krvi. Tu su i sirćetna, kao i voćne kiseline. Veoma bogat aminokiselinski sastav tog napitka i kvalitet njegovih belančevina bi se mogao uporediti sa belančevinama iz soje.
Vitamin C pomaže bolju detoksikaciju organizma, biosintezu kolagena, brže i kvalitetnije zarastanje rana, manjih ožiljaka i bolju elastičnost kože. Vitamini iz B grupe (B1, B2, B3, B6, B12, B15) pozitivno deluju na nervni sistem i na normalizaciju i održavanje telesne težine, štite organizam od pojave dijabetesa, poboljšavaju stanje zglobova, kvalitet kože i kose, štite od raka, … Ovaj napitak pomaže veganima da nadoknade potrebu za vitaminom B12. Kombuha ima u sebi i drugih lekovitih sastojaka. Da nabrojimo sve do sada poznate pozitivne efekte na zdravlje:

– gasi žeđ i vraća energiju
– jača nervni sistem
– štiti od mnogih bolesti
– jača imunitet
– normalizuje crevnu mikrofloru
– normalizuje pH vrednost krvi
– čisti krvne sudove
– jača zglobove
– leči rane
– neguje kožu
– sprečava dijabetes
– normalizuje krvnu sliku
– stabilizuje krvni pritisak
– prirodni je antibiotik

Kombuha napitak se može koristiti i za spoljašnju upotrebu, za ispiranje rana, lečenje stomatitisa ispiranjem usta više puta na dan, ili ispiranjem grla za lečenje upale.
PRIPREMA NAPITKA

Ovo je ne samo izvrstan lek, već i izuzetno ukusan napitak. Kao osnovni napitak, može da se koristi u toku celog dana. Neko se ograniči na 1-2 čaše dnevno, ali i to ima pozitivno dejstvo. Za vreme dojenja potrebno je da se majke posavetuju sa stručnjakom o tome da li da koriste kombuhu i na koji način.
Napitak se priprema na sledeći način. U jedan litar skoro proključale vode sipati 1,5 kašičicu mešavine crnog i zelenog čaja, poklopiti i ostaviti na toplom mestu jedan sat. Procediti čaj, dodati 5 kašika šećera i kada se dovoljno ohladi sipati u teglu dva prsta do vrha, da bi gljiva imala dovoljno kontakta sa vazduhom. Kada se prohladi do temperature tela, u dva litra ovog čaja sa šećerom sipati i 0,5 l gotovog kombuha napitka i odozgo staviti gljivu. Prekriti gazom i ostaviti na toplom mestu gde ne dopire direktna sunčeva svetlost. U zavisnosti od temperature, sastojaka i niza drugih uslova, kombuha će biti pripremljena za jednu do dve nedelje, što se može prepoznati po prijatnom kiselkastom ukusu.Zrela kombuha nikako ne sme da bude slatka. Kombuha je gotova, kada sadrži dovoljno ugljen dioksida i u tom slučaju pijemo zaista kvalitetan napitak, jer je šećer u potpunosti prerađen. Kombuha se prirema u staklenoj posudi, a čuva u plastičnim flašama. Ukoliko kupujete gotovu kombuhu od mešavine crnog i zelenog čaja, obratite pažnju na tvrdoću flaše. Ukoliko je flaša pod pritiskom i tvrda, kombuha je zrela i spremna za upotrebu.

SIRĆE

Ako želite da dobijete veoma zdravo, ukusno i blago sirće, onda ostavite kombuhu zajedno sa gljivom da odstoji mesec dana. Poukusu ćete prepoznati da li je sirće gotovo. A ako želite da obogatite ukus sirćeta, dodajte različite začinske biljke (bosiljak, biber, korijander, nanu).

SAVET PLUS

* Kod mnogih se javlja dilema da li koristiti beli šećer kod pripremanja kombuhe. Odgovor je pozitivan! Saharoza (beli šećer) se prilikom pripremanja kombuhe razgrađuje na proste šećere glukozu i fruktozu, uz pomoć enzima invertaze.
* Za pripremanje kombuha napitka zamena belog šećera smeđim ne bi bila od koristi zbog male razlike u sastavu. Upotreba meda mogla bi biti čak i opasna, zbog mogućeg poremećaja u sastavu bakterija i kvasaca.